De daktent impregneren
Hoe zorg je er voor dat jouw daktent waterdicht blijft?
Bij aankoop van een nieuwe daktent hoef je hem niet meteen te impregneren, dit gebeurt namelijk in onze fabriek al. Toch zijn er zowel bij polyester als katoenen of katoen/polyester daktenten een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Wanneer je de daktent opnieuw moet impregneren verschilt per situatie. Hoe langer je kampeervakantie is, hoe eerder je een daktent moet impregneren. Factoren zoals UV-straling, droogte, vuil en huishoudelijke verontreiniging hebben invloed op de waterdichtheid van de daktent. Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren.
Het is belangrijk om lekkages voor te zijn, wanneer je daktent begint te lekken ben je eigenlijk al te laat. Maar niet getreurd er zijn meer dan genoeg oplossingen. Door eens in de 3 a 4 jaar te impregneren voorkom je verdere problemen en blijft je daktent in een goede conditie. Zorg altijd dat je de daktent in zijn geheel schoonmaakt en impregneert, zo voorkom je plaatselijke lekkages. Het kan namelijk zijn als je een plek behandeld, een andere plek begint te lekken. Ook voorkom je kleurverschil in het tentdoek.
Belangrijk: Heb je de tent een keer schoongemaakt met speciaal tentdoek schoonmaakmiddel? Dan moet je de daktent altijd opnieuw impregneren. Schoonmaakmiddel tast namelijk de waterdichtheid van de daktent aan. Verder is het belangrijk om te kijken naar van welk materiaal de daktent is gemaakt.
Bij een lekkende naad bij KA10 materiaal
Is je tent van katoen en zie je water naar binnen lekken via de naden? Dan heb je waarschijnlijk net een nieuwe tent en staat je tent voor het eerst buiten tijdens een regenbui. De garen in een katoenen tent zetten zich uit als ze voor het eerst nat worden. Door het ‘zetten’ worden de gaatjes van de naden gedicht en zul je de volgende regenbui geen last meer ervaren. Als je dit wilt voorkomen, kun je de tent voordat je op vakantie gaat bijvoorbeeld eens nat maken in de tuin met een sproeier.
Heb je de daktent al wat langer in je bezit en is het niet de eerste regenbui, gebruik dan 123 seal, Ultramar of bijenwas. Smeer dit op de naad (dit kan zowel binnen als buiten de daktent) om de naad te dichten.
Een lekkende naad bij een polyester tent
Heb je een tent van polyester en druppelt het water bij een regenbui via de naden naar binnen? Dan is er gelukkig niet zoveel aan de hand. Bij de maak van polyester tenten worden naden aan de binnenkant getapet. Dat betekent in principe dat de gaatjes die zijn ontstaan door het garen worden gedicht zodat er niks meer naar binnen kan lekken. Soms komt het voor dat er een stukje niet zo goed is getapet, waardoor er water naar binnen lekt.
Een lekkende naad in een polyester tent is heel eenvoudig te verhelpen met een naaddichter. Dit is een middel (op water gebaseerd) waarmee je gemakkelijk genaaide naden op synthetische stoffen kunt afdichten. Je kunt met dit middel zelf aan de binnenkant van de tent de naden tapen. Een naaddichter droogt snel op en je zit bij een volgende regenbui weer helemaal droog!
Onze tip! Zorg ervoor dat je altijd een klein flesje naaidichter in je auto hebt zitten, zodat je nooit voor een verassing staat.
Heb je de daktent schoongemaakt? Dan moet je de daktent volledig opnieuw impregneren.
Stappenplan daktent impregneren
Zorg ervoor dat je de daktent grondig schoonmaakt en laat drogen. Daarna kun je beginnen met impregneren. Volg daarvoor de volgende stappen:
-
Zet je daktent op en zorg ervoor dat de daktent er strak bij staat.
-
Spuit het impregneermiddel verneveld op het doek, bijvoorbeeld met een plantenspuit of pomp. Sommige impregneermiddelen worden standaard in een sproeifles geleverd.
-
Gebruik een zachte borstel of spons om het impregneermiddel in het doek te smeren. Het doek moet doordrenkt zijn met impregneermiddel zodat alle vezels het middel opnemen.
-
Laat het middel even inwerken, lees op de instructies hoe lang, dit verschilt per middel.
-
Spoel de daktent goed af met water, hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken.
-
Laat de daktent vervolgens weer goed drogen voordat je hem weer opbergt. Zorg er wel voor dat de daktent in de schaduw op laat drogen en niet in de zon, om vlekken te voorkomen.
Heb je nog vragen over hoe je een daktent moet onderhouden of impregneren?
Neem dan zeker contact met ons op en ons team zal je helpen!