Onze Sitta daktenten zijn gemaakt voor zware omstandigheden. Daardoor worden ze regelmatig blootgesteld aan de elementen. Het is belangrijk om het tentdoek tijdens en na het kamperen goed te onderhouden voor een lange levensduur van de daktent. Zeker als er tijdens het kamperen een vlek ontstaat, kan je deze het beste direct schoonmaken. Hoe sneller je handelt, hoe beter. Wil jij weten hoe je TenCate tentdoek schoonmaakt? Wij geven je enkele adviezen en tips!
Onze daktenten bestaan uit twee verschillende materialen; zo hebben onze standaard daktenten een canvas doek (70% polyester en 30% katoen) en we hebben ons TenCate doek (50% katoen en 50% polyester). Houd bij het schoonmaken rekening met het type materiaal. In dit bericht gaan we dieper op het TenCate materiaal in van onze Sitta daktenten. Hoe je onze standaard daktenten schoonmaakt lees je hier.
Voor onze Sitta daktenten en ondertenten maken we gebruik van KA-10 materiaal dit materiaal is een mix van katoen en polyester, oorwel PolyCotton genaamd. Dit materiaal is ongecoate tentdoek. Het voordeel van dit materiaal is dat het een aangenaam leefklimaat verzorgt in de daktent. Bij een vlek in het doek is het belangrijk om snel te handelen. Verwijder zieligheid direct met lauw water en een zachte borstel. Is de vlek er nog steeds niet uit? Gebruik dan een katoenreiniger.
Er kan van alles gebeuren tijdens het kamperen en daardoor kunnen er veel verschillende soorten vlekken ontstaan. Door vogelpoep, drinken of schimmel. Alle vlekken zijn vervelend in je daktent. Maar met de juiste manier van handelen heb je de vlek er zo uit! De eerste stap is altijd een zachte borstel met lauw water. Als dit niet lukt, zijn er nog enkele andere opties. Wij sommen ze voor je op.
Verwijder het ergste vuil met bijvoorbeeld een lepel. Zo smeer je het materiaal namelijk niet verder uit in het doek van je daktent. Ben je er direct bij? Dan heb je vaak voldoende aan lauw water en een zachte borstel. Is de vogelpoep al hard geworden? Dan moet je als eerste de vogelpoep eraf schrapen. De restjes kan je eenvoudig verwijderen met water en door te deppen met een doek.
Een vetvlek is altijd lastiger om te verwijderen uit het doek van de daktent, dus voorkomen is beter dan genezen. Mocht er toch onverwachts een vetvlek ontstaan, dan moet je deze deppen met keukenpapier en water. Altijd deppen, dan kan je het vet niet in het tentdoek speren en blijft het enkel in het oppervlak. De vetvlek kan je het beste verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel voor PolyCotton tentdoeken zoals de middeltjes van Ultramar. Onze tip, neem altijd een klein flesje reinigingsmiddel mee. Zo kan je altijd snel handelen bij vetvlekken.
Schimmel kan de daktent permanent aantasten, want de schimmel breekt het doek af van de daktent. Wees daarom altijd alert op grijs-zwarte strepen of zwarte spikkels. Als het al in het doek zit moet je de gehele daktent reinigen met een anti-schimmel middel voor PolyCotton. Als het katoen door en door is aangetast kan je er helaas niets meer aan doen. Zorg er daarom altijd voor dat de daktent preventief, ook aan de binnenkant goed geïmpregneerd is met ademende vochtwerende middelen.
Hars helemaal verwijderen is lastig, er blijft vaak toch nog een vlek over. Probeer het nooit direct weg te halen. Maar laat het altijd eerst uitraderen. Dan haal je het er veel makkelijker af. Schraap het materiaal er altijd af met een lepel. Om het hars sneller uit te laten harden kan je een ijsblokje gebruiken. Zodra de hars is uitgehard verwijder deze dan met de lepel en benader het tentdoek met een waterafstotend middel. Hars tast namelijk de werking aan van impregneermiddel.
Suikerhoudende druppels door bladluis moet je zo snel mogelijk verwijderen met lauw water en een zachte borstel. Borstel het er zachtjes uit. Achterblijvende vlekken veroorzaken namelijk op den duur lekkages.
Bestrooi de wijnvlek eerst met zout en dep met poreus papier. Verwijder de resten met lauw water. Koffie is makkelijk te verwijderen uit het tentdoek, dit gaat er altijd uit met enkel lauw water en een doekje, wederom deppen. Probeer drankvlekken altijd zo snel mogelijk te verwijderen, dit voorkomt verkleuringen in het doek van de daktent.