Wie zich aan het oriënteren is in het kopen van een daktent komt er al snel achter dat er twee keuzes zijn in de daktent wereld. Namelijk een hardshell of softshell daktent. Beide type daktenten hebben hun voor- en nadelen. Bij het kiezen van een daktent die het beste bij jouw past, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan het gewicht, prijs, slaapcomfort en uitbreidingsmogelijkheden. Maar vergeet ook niet de snelheid waarmee je de daktent opzet, het opbergen/stallen van een daktent of de manier van reizen. Laten we maar eens snel gaan kijken naar de verschillen tussen hardshell en softshell daktenten.
De entree
Om met de deur in huis huis te vallen of moeten we daktenten zeggen? Een van de grootste verschillen bij de hardshell en softshell daktenten is de entree en de ladder. Bij alle softshell daktenten zit de ladder gemonteerd met een scharnierpunt aan de bodemplaat, over het uitstekende deel van de daktent. Bij hardshell daktenten is dat niet altijd het geval, veel hardshell daktenten maken gebruik van een losse ladder, waardoor je deze op verschillende plaatsen kan gebruiken om de daktent in te gaan. Een groot voordeel hiervan is dat je altijd en overal de daktent in kan gaan, ook al is de ruimte om te kamperen beperkt. Een nadeel hiervan is dat je de ladder altijd apart mee moet nemen in de auto of in de daktent.
Gewicht
Over het algemeen zijn softshell daktent een stuk lichter dan hardshell daktenten. Dit is een groot voordeel voor kleinere en compacte auto’s. Een softshell daktent heeft een lagere dakbelasting wat vooral belangrijk is bij voertuigen met een lagere draagcapaciteit. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om nog een luifel extra te bevestigen aan de dakdragers.
Belangrijke tip: reken ook altijd het gewicht van de dakdragers mee in combinatie met je daktent. Het gewicht gecombineerd mag niet hoger zijn dan de maximale daklast.
Prijs
Softshell daktenten zijn vaak iets goedkoper dan hardshell daktenten. Dit kan een belangrijke factor zijn als je opzoek bent naar een betaalbare optie. Een softshell daktent biedt vaak voor de prijs net iets meer ruimte en is compacter op het dak.
Bedlengte en slaapcomfort
Een van de grooste verschillen tussen hardshell en softshell is het bedlengte en ook de opties voor verschillende bed breedtes. Een softshell daktent is vaak van 140 cm breed tot 220 cm breed te krijgen met een lengte van 230 cm. Een hardshell is vaak niet breder dan 140 cm met een lengte van 210 cm. Dit betekend vaak dat je met een lengte van 1.8m niet languit kan liggen in de daktent met kussen boven het hoofd. Als je een slaper bent met een arm boven het hoofd en onder het kussen, kan voldoende lengte geen kwaad. En is een Hardshell al gauw te kort.
Verbruik
Het verbruik van je auto is een belangrijke factor om mee te nemen, een auto met daktent zal altijd meer verbruiken dan normaal. Dat is eenmaal een feit. Een aannamen die vaak gedaan wordt is dat een hardshell door zijn dynamische vorm zuiniger is dan een softshell daktent. Iets wat niet helemaal juist is, een hardshell daktent is vaak zwaarder dan een softshell daktent. Het gewichtsverschil tussen beide type tenten heft het aërodynamische voordeel op. Het is ook niet zo dat je bijvoorbeeld met een hardshell daktent sneller mag rijden dan met een softshell daktent. Bij beide daktenten is de maximale snelheid niet meer dan 130 km/u.
Kampeerruimte
Een groot voordeel van de hardshell daktent is dat deze een klein oppervlak nodig heeft als kampeerruimte. Bij een softshell daktent klapt er altijd nog een deel uit, waardoor je meer ruimte nodig hebt op de tent op te kunnen zetten. Dat is bij een hardshell daktent niet het geval. Je klapt de daktent boven de auto open, ladder er naast en klaar.
Klimaat in de daktent
Deze factor is wat ingewikkelder te omvatten dan andere factoren, het is namelijk volledig afhankelijk van het design van de hardshell daktenten. Wanneer er voldoende ramen mee zijn genomen in het design geldt het volgende niet. Hardshell daktenten zijn gemaakt met aluminiumbodem plaat en dak of ABS bodemplaat en dak, dit wordt sneller warm en ventileert niet. Hierdoor krijg je in de daktent eerder last van een broeierig gevoel en kan het benauwd aanvoelen. Een Softshell daktent is een volledig doekproduct, op de bodemplaat na. Hierdoor ventileert een softshell daktent veel beter en ontstaat er ook een aangenaam klimaat in de daktent tijdens het slapen.
Uitbreidingsmogelijkheden
Voor beide type tenten zijn er verschillende uitbreidingsmogelijkheden. Bij de een zijn ze makkelijker in gebruik dan bij de ander. Een softshell daktent heeft eigenlijk altijd een overstekend deel die als luifel gebruikt kan worden. Eventueel is het nog mogelijk om een zijwand te bevestigen en deze op te spannen als luifel of als windscherm. Ook is het door het overstekende deel van de daktent heel eenvoudig om een ondertent te bevestigen, voor extra privacy en leefruimte. Zeker als het regent kan een ondertent erg fijn zijn, zo zit je namelijk altijd droog. Bij een hardshell daktenten zijn er ook voortenten of soort luifels te verkrijgen, deze hebben vaak aparte stokken waardoor ze wat lastiger op te zetten zijn en sluiten niet volledig af.
Een groot voordeel van de hardshell daktenten is dat er mogelijkheden zijn om de daktenten uit te breiden met extra dragers op het dak. Zo kan je bij voldoende daklast van de auto een extra fiets of surfboard bevestigen op het dak.
Wat een groot voordeel is van een softshell daktent, door het lagere gewicht is het vaker mogelijk om nog een luifel te bevestigen aan de dakdragers. Met een softshell in combinatie met de dakdragers ga je namelijk niet zomaar over de maximale daklast van moderne auto’s en houdt je vaak nog wat extra over voor een luifel. Door het gewicht van een hardshell zit je vaak met dakdragers en daktent net onder of op de maximale daklast.
Opbergen of stallen
Een daktent opbergen kost altijd ruimte, als je het geluk hebt kan je de daktent misschien met een systeem ophangen tegen het dak van de garage. Veel mensen hebben deze luxe echter niet en moeten hem op de grond wegzetten. Zowel een hardshell daktent als softshell daktent kan je op de zijde wegzetten. Een groot verschil hierin is dat de softshell compacte is op te bergen en ook door de dikte, zelf blijft staan. Een hardshell daktent is veel langer om weg te zetten. Ze hebben vaak een lengte van 215cm. Daar komt ook nog bij dat een hardshell daktent niet op zichzelf kan blijven staan en je moet er goed voor zorgen dat het harde materiaal niet beschadigd.
Het opbouwen en afbreken
Een van de belangrijkste aspecten om te kiezen voor een daktent is de snelheid waarmee je ze op kan zetten en weer af kan breken. Vaak wordt er gezegd dat hardshell daktenten sneller opgezet zijn dan softshell daktenten en daar zit een kern van waarheid in. Wij hebben het enkele tijd gelden voor je getest en het verschil is minimaal, slechts 30 seconden. Geloof je het niet? Kijk dan zeker ook even deze video:
Zoals je kan zien is het verschil minimaal bij het opbouwen. Het koste voor de hardshell slechts 3 minuten en 55 seconden, bij de softshell 4 minuten en 24 seconden. Het afbreken van een softshell daktent duurt wel iets langer dan een hardshell daktent, hier is het verschil iets meer dan 1,5 minuut. Bij de hardshell duurde het 3 minuten en 40 seconden en de softshell 5 minuten en 17 seconden. Voor het verschil in snelheid hoef je het eigenlijk niet te doen.
Conclusie
Softshell en hardshell daktenten hebben beide voor- en nadelen. Het is vooral afhankelijk van de manier hoe je wilt reizen, kies je voor een softshell dan heb je al sneller het echte tentgevoel en dit wordt daarom dan ook vaak gezien als kampeermiddel. Een hardshell daktent is handig door de kleine footprint, je parkeert je auto ergens, klapt de tent omhoog of open en je kan overal slapen. Hardshell daktenten worden dan ook eerder gezien als doorreis middel. Kijk vooral goed wat bij jou past.
De voor en nadelen in het kort:
Entree: Hardshell heeft een losse ladder en je kan via meerdere kanten naar binnen, een softshell heeft 1 entree en een vaste ladder onder op de bodemplaat.
Gewicht: Softshell daktenten zijn over het algemeen lichter van gewicht dan hardshell daktenten, dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een extra luifel mee te nemen of te kijken voor een grotere maat.
Prijs: Softshell daktenten zijn vaak iets goedkoper dan hardshell daktenten.
Bedlengte en slaapcomfort: Hardshell daktenten zijn vaak niet langer dan 210cm, dat maakt het voor mensen vanaf 1,8m vaak lastig om languit te liggen. Ook is het niet mogelijk om hardshell in verschillende breedtes te krijgen.
Verbruik: Hier zit geen verschil in, een hardshell is aërodynamische, maar zwaarder dan een softshell waardoor het verschil in verbruik nihil is.
Kampeerplek: Het grootste voordeel van een hardshell is de footprint, deze is namelijk niet groter dan de auto en klapt niet extra uit. Ideaal voor een doorreis. Een Softshell daktent klapt altijd extra uit dus je hebt meer ruimte nodig.
Klimaat in de daktent: Een softshell daktent is een volledig doek product op de bodemplaat na, bijna de gehele daktent heeft daarom een ademende werking. Hardshell is gemaakt van een ABS of aluminium bodemplaat en dak, wat sneller warm wordt en minder goed ventileert.
Uitbreidingsmogelijkheden: Hardshell daktenten hebben vaak een groot voordeel (niet alle modellen) het is mogelijk om nog iets op het dak te bevestigen. Dit is bij softshell niet het geval, al kan je bij softshell vaak makkelijker een ondertent of andere accessoires bevestigen.
Opbergen en stallen: Een hardshell is vaak lastiger te stallen, je hebt de gehele lengte nodig aan ruimte wat al snel 210cm is. Ook moet je ervoor zorgen dat je alles zo goed mogelijk wegzet en ook stabiel mogelijk. Zonder krassen te maken op het Aluminium of ABS materiaal. Een Softshell daktent is kleiner om weg te zetten en blijft goed op zijn zijde, zonder extra steun staan.
Opbouwen en afbreken: Het verschil tussen de daktenten is bij het opbouwen nihil, slechts 30 seconden. De tijd voor de hardshell is slechts 3 minuten en 55 seconden, bij de softshell 4 minuten en 24 seconden, afbreken is het verschil in snelheid groter, een softshell kost 1 minuut langer om in te klappen. Bij de hardshell duurde het 3 minuten en 40 seconden en de softshell 5 minuten en 17 seconden.
*Side note: we vergelijken hier hardshell daktenten met softshell daktenten en spreken dus niet over zogenaamde hybride daktenten.